onsdag 17 december 2008

Update of Shame

Ja... För några dagar sedan kom jag och min dator tillbaka online igen. Dock inte under triumf.

Det hade gått en vecka sedan min anslutning bröts och jag var irriterad. I helgen hade jag skrivit till Telia och anmält problemet, men fått till svar att de inte registrerat något fel hos mig. Anslutingen var tydligen aktiv. Det fanns bara en sak kvar att göra: ringa kundtjänsten. Uesch. Uesch som faen.

Jag svalde nervöst och knappade in numret. Efter några procedurer blev jag satt i telefonkö till manuell kundtjänst. Till min förvåning behövde jag fasen inte vänta längre än i några sekunder innan någon svarade. En norrländsk yngre herre tog vid. Jag hälsade och berättade om mitt problem, att jag saknat internet i en vecka. Norrlänningen kollade anslutningen mot min adress och fann att den var aktiv, så felet låg inte där. Han bad mig kolla vilka lampor som lyste på mitt modem. Jag visste i förväg vilka de var: power-lampan och DSL-lampan. Då gick ett ljus upp för mig... Lampan för kontakt med dator/nätverkskort lös ju inte. Hm. Varför hade jag inte tänkt på det förut? Han påpekade själv samma sak och ville att jag skulle se om min nätverkssladd fungerade.


Who you gonna call?


Jag gick till datorn för att rycka ur sladden... och det var här som jag började ana oråd. Varningsklockor började ringa i skallen på mig, men jag var inte helt hundra på varför. Jag lossade sladden från nätverkskortet och placerade den i en av modemets nätverksportar, intill den andra änden. Lamporna vid de båda portarna lös. Sladden var det då inget fel på.
Norrlänningen konstaterade att saken var biff: det var uppenbarligen mitt nätverkskort som var trasigt. Jag tackade grabben så mycket för hjälpen, nu visste jag i alla fall att problemet var lokalt. Samtalet avslutades. Sen sprang jag till datorn igen. Saker stod inte rätt till.
Skulle kortet ha pajat samtidigt som Telia under en kort period stängt av min anslutning för en obetald räkning? Det vore ju maximal otur. Maximalt osannolik otur...

Trasigt nätverkskort my ass.

Sanningen uppenbarade sig för mig. Där jag satt och tittade in bakom datorn såg jag att det fanns en annan nätverkskabel liggandes. En nätverkskabel som inte leder någonstans.
Ser ni meningen "Jag lossade sladden från nätverkskortet och placerade den i en av modemets nätverksportar" strax här ovanför? Tja, det visade sig att det bara var i min hjärna som det gick till så. I verkligheten var den sladd jag tog ur mitt nätverkskort den som inte gick någonstans. Den sladd som kom från modemet låg däremot oinpluggad och sysslolös strax intill.
OK, det blir lite rörigt det här, så jag förtydligar poängen (- och ursäkta franskan nu):

Jag hade haft fel fucking nätverkssladd inpluggad i datorn under en hel fucking veckas tid. Fuck.
Tillgång till internet hade jag haft hela tiden. Jepp.

Tydligen så hade jag väl när min anslutning gått ner gjort en liten felsökning och dragit ur några sladdar. Sen när jag stuckit tillbaka dem så, ja... Fel nätverkssladd hade väl åkt i. Det var därför som de där varningsklockorna hade dragit igång under samtalet med supporten; jag anade någonstans att sladden från modemet inte var densamma som satt i kortet.

Heh. Så nu är jag äldre, visare och i allmänhet mer online än jag var för en och en halv vecka sedan. Men varför i all världen tycks jag ändå känna mig dummare? Hmmm...



Phew, nu fick jag till slut det här jäkla inlägget skrivet. Ibland går man in, börjar skriva nånting, blir uttråkad, sparar ett utkast och loggar ut av ren tristess. Skjuter grejer på framtiden. Men nu så.
Nästa gång: Grand Theft Auto 4 och jag.

Inga kommentarer: